Utrustning

Utrustning

När du cyklar på gator gäller trafikregler som måste följas. Dels för din egen säkerhet men också för andra trafikanter, cyklister och fotgängare.

Det finns krav på att en cykel ska ha en effektiv och väl fungerande bromsanordning. Vid cykling i skymning samt mörker finns lagkrav på att din cykel ska vara utrustad med lykta. Lyktans ljus ska visa ljusgult eller vitt sken men från och med 2015 kan annat ljus användas såsom exempelvis en pannlampa. En cykel ska dessutom ha fram- och bakreflexer samt sidoreflexer. En cyklist kan även använda en reflexväst, reflekterande kläder eller reflexer för att synas bättre.

Enligt lag behöver en vuxen cyklist inte bära hjälm men det är en bra försäkring för alla cyklister för att undvika skador vid en olycka. Att skydda huvudet är en prioritet eftersom skallskador kan ha katastrofala konsekvenser. Ett bra tips och säkerhetsåtgärd är att se till att byxbenen inte fladdrar utan använd gärna gummisnoddar eller stoppa in byxbenen i strumporna. För den som cyklar fort och kör ett hårt tempo är det fördelaktigt att använda träningskläder med bra ventilation. Annars fungerar vanliga kläder bra så länge som du inte svettas. Bra skor är också en klar fördel när du cyklar för att inte halka på tramporna.