Olika typer av cyklar

Olika typer av cyklar

Det finns flera olika typer av cyklar samt olika modeller. Vi känner alla till MTB-cyklar eller mountainbike. Dessa cyklar har utvecklats särskilt för att klara träning i svår terräng men är utmärkta för dig som vill cykla naturstigar eller liknande.

En populär variant av MTB-cyklarna är den så kallade hybridcykeln. Denna hybrid är en blandning av andra typer såsom MTB samt vanliga cyklar. Med sina något smalare däck än MTB cykeln är hybriden en populär pendlarcykel.

Givetvis finns flera andra typer av cyklar som exempelvis den klassiska Citybike. Det här är en vanlig cykel med få växlar (mellan tre till sju stycken). Citybike har som sagt få växlar, väger en del och är ganska dyra vilket gör denna typ av cykel mindre populär i den yngre generationen.

Landsvägscyklar eller racer är en populär cykel för den som vill cykla längre sträckor snabbt utan att behöva trampa mer än nödvändigt. Det här är en smidig och snabb cykel som ofta är ganska lätt i vikt. Kom ihåg att se till att avståndet mellan styre och sadel är rätt eftersom du kommer att sitta framåtlutad under långa stunder.

Nykomlingen som blivit mer och mer populär är elcykeln. De nyare modellerna har många gånger en sportig design där batteriet enkelt kan tas av och laddas i hemmet. En elcykel är perfekt för dig som vill cykla längre sträckor, pendlar till jobbet eller cyklar runt på stan. Det finns idag flera olika typer och modeller av elcyklar att välja mellan.

Motorn placeras vanligen centralt i vevpartiet eller på antingen bak-eller framhjulet. Batteriet sitter antingen på ramen eller pakethållaren. En elcykel är ett bra alternativ för dig som tycker om att cykla , men som gärna vill trampa mindre.