Cykling som motionsform

Cykling som motionsform

Att cykla för att få motion är inte bara trevligt men också superenkelt. I jämförelse med andra former av träning kan du cykla precis när du vill, hur fort eller sakta du vill och hur långt du vill. Du behöver inte åka till en sportanläggning eller träningslokal för att träna utan kan börja så fort du och din cykel är utanför bostaden. En nackdel är givetvis när det blir dåligt väder men för den inbitna cyklisten finns det alltid möjlighet att träna inomhus med en motionscykel, antingen hemma eller på ett gym. Därmed kan du cykla året runt oavsett väderlek.

All träning förbränner mer eller mindre kalorier och när du cyklar kommer du att bli av med runt fyrahundra kalorier varje timme. Det fina är att eftersom cykling ökar din ämnesomsättning och bygger dina muskler kommer du att fortsätta att förbränna fett även efter det att du är klar med din cykelrunda.

När du cyklar regelbundet stärker du din hjärtmuskel. Med tiden kommer ett starkare hjärta att ge dig lägre vilopuls samt minska de skadliga blodfetterna. Detta kommer i sin tur minska risken för dig att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Cykling som konditionsträning är likvärdigt med både simning och löpning. Det innebär att du kommer att få märkbart bättre kondition ganska snabbt.

Cykling är en skonsam träningsform som inte tär hårt på kroppen som bland annat löpning. Det här är en utmärkt motionsform för dig som har problem med muskler, knän eller leder eller övervikt. Skaderisken är minimal men det är dock rekommenderat att börja lugnt och för att sedan på takten stegvis när du känner dig i bättre form.

När du cyklar tränar du samtliga muskler i underkroppen. De stora muskelgrupperna (lår, vader och skinkor) används när du cyklar vilket kommer att stärka dina ben och påverka din hälsa positivt.

Regelbunden cykling kan minska risken att drabbas av typ 2-diabetes visar en dansk studie. Ju mer du cyklar desto mindre risk. Självklart gäller detta även andra motionsformer men cykling är en smidig, enkel och rolig träning som passar alla. Andra positiva effekter är bättre immunförsvar, bättre sömn och bättre minne.

Som de flesta vet kan risken för psykisk ohälsa (depression, ångest samt stress) minska genom att träna regelbundet. I och med att pulsen höjs när du tränar kommer endorfinerna att göra dig mer välmående. Ta heller en cykeltur istället för att sitta hemma och må dåligt, du kommer snabbt att känna dig bättre.