Mountainbike – bästa allroundcykeln

Mountainbike – bästa allroundcykeln

Mountainbike har blivit en av världens mest populära cyklar. Den är inte längre endast en cykel att studsa ner för bergsklippor och svårtillgänglig terräng med. Idag används mountainbike till allt från långfärdscykling, fritidscykling och tävlingscykling. Med sina extra växlar, tåliga hjul och stötdämpare klarar denna cykel nästan alla typer av väder och klimat, terräng, landsväg samt stadscykling.

Varför köpa mountainbike?

En mountainbike klarar hårdare väderlekar och tuffare underlag. Cykeln är lättmanövrerad och anpassningsbar till nästan alla vägunderlag och olika typer av terräng. Utrustad med flera växlar blir det lättare att cykla upp för branta backar. Stötdämparna gör cyklingen bekväm oavsett väg och underunderlag. Mountainbikes är en allroundcykel som cyklister av alla åldrar kan använda. Givetvis behöver cyklar vårdas och skyddas från väder och vind, gärna i ett garage eller under tak. Tak har en viktig funktion och skyddar vår bil, cyklar och framförallt vårt hus från skador. DM TAK i Stockholm har god kunskap om takläggning och vet hur väder och vind sliter på takets ytskikt. Att underhålla taket på din fastighet är en god investering och hos https://dmtak.se/ arbetar man professionellt, tidseffektivt och säkert. DM TAK åtar sig både stora och små projekt, takmålning, takläggning, renovering, plåttak, snöskottning, takservice samt vård av äldre byggnader med kulturmärkta plåttak.

Flera modeller

Det finns flertalet olika modeller av mountainbikes och vanligtvis delas de upp i fem olika typer. Den vanligaste typen är ”trail mountainbike”, som är en ospecificerad och mångsidig modell som kan användas för samtliga typer av mountainbiking. Cross country modellen är designad för snabbhet men har lite mer tyngd så att cyklisten ska kunna ta sig upp för tuffa backar. Detta är en cykel med hög effektivitet samt låg vikt och är perfekt för tävling eller för att cykla snabbt i terrängen.

All Mountain / Enduro är en modell som påminner en hel del om trailcykeln. Cykeln är lätt och smidig för att kunna cykla upp för tyngre backar samt mer teknisk för att snabbt kunna cykla nedför backar med bibehållen kontroll. Andra modeller är Downhill som är en tuff, stabil och stor cykel designad för att kasta sig ner för branta backar i terrängen. Fatbike har tjocka och stora däck för att kunna ta sig fram i snö eller sand.

Olika priser

Det är med andra ord stor skillnad mellan olika mountainbikes. De dyraste cyklarna är specialdesignade så att en cyklist ska kunna ta sig an mycket tuff terräng på ett snabbt och smidigt sätt. De billigare modellerna är perfekta för vardagscyklister eller långdistanscykling. Det finns två olika typer av ramar på en mountainbike, hardtail och heldämpad. Hardtail är en hårdare cykel med dämpning på framgaffeln som fungerar bäst i lättare terräng, långdistans och maratonlopp. En mountainbike som är heldämpad har fjädring både fram och bak och är bäst för terräng.